MICHAL KORICINA


Možno si si aj ty v posledných dňoch stiahol apku FaceApp, aby si zistil, ako budeš vyzerať o dvadsať či tridsať rokov. Veľa z mojich facebookových priateľov sa o svoj face podelilo na sociálnych sieťach a áno, veľa obrázkov je úsmevných a celkom realistických… Ale vieš o tom, že je tu ešte jedna apka, ktorá je dôležitejšia ako FaceApp?

Je trošku netypická tým, že si ju nemôžeš stiahnuť ani nainštalovať do smartfónu, ale jej význam je o to podstatnejší. Ja ju volám HeartApp.

Možno si sa teda zamyslel nad tým, ako budeš vyzerať, keď budeš starý a čo s tým môžeš spraviť už teraz, ale myslím si, že tvoj výzor nie je dôležitý tak, ako je dôležité tvoje srdce. Tvoje vnútro. To, kto si. To, čo ťa charakterizuje. To, čo nie je závislé od toho, aký bude tvoj look.  

Preto si kladiem otázku: Aké bude moje srdce o tridsať – štyridsať rokov? Ako bude vyzerať moje vnútro? Aké budem mať vlastnosti, ako ma budú druhí poznať?

Neraz myslíme na to, v akej fyzickej kondícii budeme o pár rokov, cvičíme, športujeme, aby sme mohli byť aktívni čo najdlhšie – a to je dobre; no častokrát ale zabúdame, že udržiavať vonkajší vzhľad je len jedna časť toho, čo máme robiť.

Potrebuješ sa starať o svoje srdce. Ako je to nastavené v ňom? Ako asi by vyzeralo o desiatky rokov, keď by si ho nahral do HeartApp? Myslím, že je pár vecí, ktoré ti môžu tak trošku napovedať, ako si na tom a ktoré ti ukážu akúsi prognózu tvojho srdca, tvojho vnútra.

Tu sú moje 4 základné parametre, ktoré mi pomáhajú zhodnotiť a „predpovedať“ stav môjho srdca aj do budúcnosti:

1. Mať „šťavnaté“ srdce

Znamená to, že či nie si suchár. Či máš niečo, čo oživuje tvoje srdce, či si človekom radosti a lásky. Či sa v tvojej prítomnosti šíri uvoľnená atmosféra, prijatie, úsmev alebo z teba vyžaruje nejaká pochmúrnosť, vyčerpanosť alebo smútok. Neodpovedz si hneď, zamysli sa, zhodnoť si to podľa ovocia, ktoré prinášaš – spýtaj sa ľudí okolo seba (niekedy to totiž my vnímame inak ako druhí okolo nás).

Ak chceš, aby tvoje srdce vyzeralo fresh aj o tridsať rokov, potrebuješ byť človekom radosti! Musíš byť tým, ktorý bude uvoľňovať lásku, úsmev a dobrú náladu! Ak to dnes nevieš a stále si pod tlakom či stresom, nezúfaj, dá sa to naučiť! Môžeš sa pre radosť rozhodnúť a žiť v nej od tejto sekundy!

2. Poznať zmysel

Druhým kľúčom je poznať zmysel toho, čo robíš a prečo to robíš. Mať smer, víziu, za ktorou kráčaš. Poznáš svoje poslanie? Vieš, čo do teba Boh vložil, aby to použil? Vieš, čo má po tebe zostať? Keď tvoje srdce nebude vedieť, prečo bije, nebude sa mu chcieť… Hľadaj, kde je tvoje miesto, zamysli sa nad tým, prečo robíš veci, ktoré robíš!

A pamätaj, Božie sny o tebe sú vždy väčšie ako tvoje! Počúvaj ich a tvoje srdce bude živé aj v sedemdesiatke 🙂

3. Byť otvorený

Vždy budú v tvojom živote nejaké nové veci, nové výzvy alebo rozhodnutia, ktoré budeš musieť urobiť. Ľudia sa delia na dve kategórie: tí, ktorí sú v pohode s tým, ak sa v ich živote niečo mení, ak prichádza niečo nové; a tí, ktorí si povedia, že im je dobre tak, ako si už zvykli. Si otvorený niečomu novému? Si pripravený, že Boh môže v tvojom živote spraviť zmenu? Alebo ťa zaviesť niekde úplne inde, ako si si predstavoval? Alebo si si povedal, že máš dosť zmien, že už si si zvykol na svoj život taký aký ho máš? Srdce otvorených ľudí bude vitálnejšie, zdravšie a prinášajúce život.

4. Mať bratov a sestry

Ako ľudia sme boli stvorení pre vzťahy. Nedá sa nám dlhodobo fungovať osamote. To, kto bude stáť celé tie desiatky rokov okolo teba, ovplyvní tvoje srdce. Ak budeš sám, ak nebudeš mať ľudí, s ktorými budeš môcť zdieľať najhlbšie veci tvojho vnútra, pripravíš sa o veľa.
Tvoje srdce však bude aktívne, ak bude mať okolo seba ďalšie, podobné srdcia. Máš právo mať bratov a sestry, možno ich treba niekedy nájsť, ale nevzdaj to!

Pozývam ťa nainštalovať si apku s týmito kľúčmi do svojho vnútra. Nemusíš sa s výsledkom deliť na facebooku či instagrame, radšej začni robiť niečo, aby tvoje srdce bolo fresh aj keď budeš starý! Žehnám ti, aby ti to išlo!